Parket za talno gretje

Parket za talno gretje – kateri je najbolj primeren?

Parket za talno gretje
https://www.onis.si/tehnicna-navodila/polaganje-gotovega-parketa-na-toplovodno-talno-ogrevanje/

Dandanes se veliko ljudi, sploh v novogradnjah, odloča za talno gretje. Temu pa mora biti prilagojena tudi izbira talne obloge. Pri tem je zelo pomembno, kakšna je njena toplotna prevodnost, saj je od tega odvisno, kako učinkovito boste lahko ogrevali prostor in kako enakomerno se bo toplota iz cevi porazdelila po celotni površini tal. Parket za talno gretje mora biti zato še bolj skrbno izbran oziroma je treba pred nakupom preveriti, ali se lahko polaga na toplovodne cevi. Zaradi tega je pri izbiri treba nekoliko več pazljivosti, da boste izbrali najbolj ustreznega. Pri tem je smiselno zaprositi tudi za strokovno svetovanje oziroma vprašati ponudnika lesenih talnih oblog, katero med njimi vam priporoča.

Ustrezna debelina in toplotna prevodnost

Gotovi Parketi Onis
Parket za talno gretje mora imeti ustrezno toplotno prevodnost, kar pomeni, da ne sme biti predebel. Če bi želeli v nek prostor, pri katerem je ogrevanje urejeno s toplovodnimi cevmi po tleh, položiti klasični masivni parket, je pomembno upoštevati, kakšne debeline je ta. Pred nakupom pa se je dobro posvetovati tudi s prodajalci, ki vam bodo znali razložiti, ali je določena debelina oziroma vrsta lesene talne obloge primerna za kombinacijo s takšnim tipom ogrevanja.

Lesene talne obloge in talno gretje

Tudi lesene talne obloge se lahko polaga nad toplovodno ogrevana tla. Vendar pa je pri tem treba izbrati takšno vrsto talne obloge, ki ima ustrezen certifikat. Z njim je dokazano, da je primerna za uporabo v ta namen in da se lahko polaga na toplovodno ogrevana tla.

Ne pozabite na ustrezna lepila, vezni material in postopek polaganja

Poleg same izbire ustrezne talne obloge pa je treba skrbno izbrati tudi lepila in ostali vezni material, prav tako pa je za ohranjanje učinkovitosti takšnega gretja treba poskrbeti za primeren postopek polaganja parketa, po končanem polaganju pa je treba tla postopoma ogreti.

Postopek polaganja mora biti prilagojen temu, da se doseže čim večja učinkovitost toplovodnih cevi. Sam postopek polaganja se sicer razlikuje glede na to, za kakšno vrsto parketa gre: klasičnega masivnega, industrijskega ali gotovega. Vsak od njih ima namreč svoje specifike, ki vplivajo tudi na to, kako učinkovito jih lahko kombinirate s toplovodno ogrevanimi tlemi.