polaganje mozaičnega parketa

Priprava tal za polaganje parketa

Strokovnost in natančnost sta izredno pomembni za kakovostno polaganje parketa. Pri tem je zelo pomembna tudi sama priprava tal, ki mora biti izvedena ustrezno glede na vrsto talne obloge. Ustrezna priprava tal predstavlja temelj za dober končni rezultat, zato nam zanjo ne sme biti škoda časa oziroma se ji splača posvetiti vso potrebno pozornost.

Kako pripraviti podlago?

polaganje parketaPri lesenih talnih oblogah se navadno uporablja cementna podlaga (estrih), ki predstavlja najboljšo izbiro, vendar pa mora biti pravilno izvedena oziroma pripravljena. Estrih mora biti trden, za kar je treba počakati približno 28 dni. Priprava tal oziroma podlage za polaganje parketa navadno najprej vključuje brušenje in ravnanje tal oziroma neravnin. Tla morajo biti namreč čim bolj ravna oziroma na njih ne sme biti nobenih nepravilnosti ali razpok. Večje razpoke je treba nujno sanirati, navadno pa se te pojavijo po sušenju estriha, kar je zelo pomemben proces. Poleg brušenja se za ravnanje tal lahko uporablja tudi ustrezno izbrano izravnalno maso.

Sušenje estriha in vlaga v njem

Osnova za to, da bo končni rezultat uspešen, so ravna in trdna tla, prav tako pa morajo biti tla tudi suha. Pred začetkom dela je treba izmeriti tudi vlago v estrihu, saj ta ne sme biti previsoka oziroma mora biti estrih ustrezno suh. Prav čas sušenja estriha lahko najbolj podaljša celoten proces dela, kar je treba vnaprej vračunati. Čas sušenja je sicer odvisen od tega, kako je estrih debel, kako kakovostno je izdelan, kakšna je relativna zračna vlažnost v prostoru, pa tudi od različnih drugih dejavnikov. Vse to je treba upoštevati tudi pri izračunu časa sušenja.

Podlago je treba tudi temeljito očistiti

Če podlaga ustreza vsem zgoraj naštetim dejavnikom, jo je treba še temeljito očistiti. Na njej ne sme biti nobenih nečistoč, saj bi te lahko povzročile, da lepilo tam ne bi dobro prijelo oziroma bi začelo odstopati. Zato je čistost tal pred začetkom dela zagotovo bistvenega pomena – če le gre, se splača pred tem tla temeljito posesati in očistiti.