lesene terase

Kakšen les za terase izbrati?

Les za terase
Les za terase – Onis.si

Poletje je čas, ko veliko časa preživimo zunaj – na vrtu, balkonu ali terasi. Tam je lepo imeti tudi kotiček za posedanje, ki ga uredimo s klopco, stoli in mizo, seveda pa je pomembno tudi, kakšno talno oblogo izberemo. V zadnjem času je pri tem razne hladnejše talne obloge, kot so keramika, ploščice ali beton, začel nadomeščati les za terase, ki se ga seveda lahko uporabi tudi na balkonu, na vrtu ali kje drugje. Primerno je namreč obdelan tudi za uporabo na prostem.

Različne vrste in možnosti

Lesene talne obloge so zelo raznolike, zato se je treba pred izbiro kar poglobiti in preučiti različne variante in možnosti, da izberemo tisto pravo za nas. Kateri les za terase bi bil najbolj primeren, je odvisno od tega, za kakšen prostor gre, ali je ta pokrit ali ne, kako je izpostavljen soncu, dežju, zmrzali in nihanju temperature, pa tudi od tega, kakšen les nam je všeč. Pri tem imamo zagotovo na izbiro veliko različnih možnosti, med katerimi pa za najbolj odporne na zunanje dejavnike veljajo različne bolj eksotične oziroma tuje vrste lesa, ki so pri nas morda nekoliko manj znane. So namreč trdnejše in bolje prenašajo tudi vlago, zato se za tak namen uporabe zelo dobro obnesejo.

Kaj je pomembno pri izbiri?

Ko izbiramo les za terase, je pomembno, da izberemo takšnega, ki:

  • ima ustrezno trdoto, saj bo tako bolj odporen na mehanske poškodbe, udarce itd.
  • ima dobro dimenzijsko stabilnost,
  • čim bolje prenaša zunanje dejavnike, ne poka in se sčasoma čim manj deformira, zvija in podobno (kar se pri manj odpornih vrstah lahko zgodi pri daljšem izpostavljanju močnemu soncu),
  • je čim bolj trajen, saj bo tako lesena talna obloga na prostem imela daljšo življenjsko dobo,
  • nam je po videzu všeč oziroma se sklada z našim okusom in tem, kako želimo urediti teraso, balkon ipd.

Prav tako je pomembno tudi, kakšna je gostota lesa in kakšno je njegovo krčenje, pa tudi vse ostale lastnosti – recimo to, kako se ga lahko mehansko obdela, kako enostavno ga je polagati in podobno. Pred izbiro se je zato pametno čim bolje informirati.