zeolit

Zeolit je učinkovit vulkanski mineral

zeolit vulkanski mineral
Zeolit – 23 težav, pri katerih je ta vulkanski mineral zelo učinkovit (www.holistic.si)

Zeolit je naravna kamnina oziroma vulkanski mineral. Obstaja jih sicer več vrst, med katerimi so le nekatere naravne (okrog 40nvrst), med njimi pa za najbolj učinkovitega velja klinoptilolit. Gre za bazični mineral, ki ima edinstveno strukturo in se lahko uporablja v številne namene.

Mineral, ki deluje kot spužva

Njegova glavna značilnost je, da nase veže odpadne snovi, kot so težke kovine, strupi, pesticidi in podobno. Zaradi tega se ga uporablja za izdelavo filtrov, pa tudi v številne druge namene – v industriji, kmetijstvu, v medicini, za razstrupljanje telesa in tako dalje. Poleg tega pa ima tudi odlično vpojnost, zato nekateri pravijo, da je njegovo delovanje podobno spužvi, saj vase vsrka različne snovi.

Uporaba v kmetijstvu

Zeolit se uporablja tako v živinoreji kot v poljedelstvu kot naravni dodatek, ki je primeren tudi za uporabo v ekološkem kmetijstvu. Z njim lahko kmetje posujejo zemljo in s tem povečajo učinkovitost gnojil, s tem pa tudi izboljšajo svoj pridelek. Poleg tega se uporablja tudi za rahljanje zemlje in izboljšan razvoj korenin, pa tudi za uravnavanje pH vrednosti tal. Poskrbi za dobro strukturo zemlje. To pa velja tako za kmetijske površine kot za vrtičke.

V živinoreji pa se ta vulkanski mineral uporablja predvsem kot posip po tleh hlevov, s čimer se izboljša klima v prostoru. Nase namreč veže neprijetne vonjave in pline. Prav tako pa se lahko uporablja tudi kot dodatek h krmi. Z njegovo pomočjo lahko poskrbimo, da krma dalj časa ostane suha in da v njej ne bi začela nastajati plesen. Tako lahko poskrbimo za bolj kakovostno krmo, saj ta naravni mineral pripomore tudi k preprečevanju izgubljanja hranilne vrednosti.

Uporaba za razstrupljanje telesa

Zeolit se lahko uporablja tudi za razstrupljanje telesa, čeprav njegovi učinki na človeško telo še niso popolnoma raziskani. V ta namen se ga uporablja predvsem zaradi velike sposobnosti vezave različnih škodljivih snovi ter tega, da se nato hitro in brez težav izloči iz telesa. Pri tem je pomembno, da se uporabi ustrezna vrsta, ki je primerna za uživanje.