Linijsko odvodnjavanje2

Zanesljivo linijsko odvodnjavanje

Linijsko odvodnjavanje je zelo zanesljivo. Gre za sistem, pri katerem se uporabljajo kanalete in ki omogoča učinkovito odvajanje meteorne vode z vseh vrst površin, saj se ta v kanaleto izteka vzdolžno. Kupi se lahko tudi širok nabor različnih pokrivnih rešetk, s katerimi se kanalete zaščiti pred vdorom odpadnega materiala in drugih nečistoč. Na izbiro pa so tudi kanalete z rego, ki je zelo ozka in praktično neopazna ter zato deluje nadvse estetsko.

Za javne, zasebne, industrijske in vse druge površine

Linijsko odvodnjavanje je primernoLinijsko odvodnjavanje RECYFIX®PRO tako za uporabno na zasebnih dvoriščih, dovozih in vrtovih ter v okolici stanovanjskih hiš in drugih stanovanjskih objektov kot tudi za industrijske, javne in vse druge površine. Glede na vrsto površine je treba samo izbrati ustrezno površino, ki je prilagojena vsem njenim zahtevam – te so na industrijskih površinah popolnoma drugačne kot na zasebnih ali kakšnih drugih površinah. Navadno imajo industrijske in javne površine najvišje zahteve tako glede zmogljivosti samega odvajanja meteorne vode kot glede obremenitvenih sposobnosti kanalete, zato je treba biti pri izbiri sistema za linijsko odvodnjavanje za takšne površine še posebej pozoren na to.

Kakšne kanalete izbrati za linijsko odvodnjavanje industrijskih in javnih površin?

Za površine, kjer je treba upoštevati najvišje zahteve (to so predvsem industrijske, pa tudi vse javne površine, ki so močno obremenjene), so najbolj primerne kanalete za linijsko odvodnjavanje Hauraton Faserfix. Slednje omogočajo:

 • odlično zmogljivost,
 • izredno odpornost, za kar poskrbi material, iz katerega so narejene,
 • visoko kakovost,
 • inovativne rešitve,
 • veliko paleto različnih proizvodov.

Takšne površine so navadno obremenjene s prometom, pa naj si gre za avtomobile, kolesa, tovorni promet ali gradbene stroje, zato mora biti zasnova kanalete izredno močna in stabilna. Le tako lahko prenese vse obremenitve, ki jih je izpostavljena. Zaradi tega je ključno, iz kakšnega materiala je izdelana. Pri tem je možno izbirati tako med modeli, ki so narejeni iz trpežnega betona, dodatno ojačanega z armiranimi vlakni, kot med modeli, ki so narejeni iz elastične in robustne PP plastike oziroma umetne mase. Oba materiala zelo dobro prenašata visoke obremenitve, vremenske dejavnike in temperaturne razlike ter imata dolgo življenjsko dobo.

Kakšne kanalete izbrati za dvorišče, dovoz, okolico hiše?

Za zasebna dvorišča, vrtove, dovoze do hiš in na sploh za okolico stanovanjskih objektov je na primer zelo primerna Hauratonova linija TOP X. Slednja vključuje kanalete iz umetne mase, ki so lahke in enostavne za vgradnjo ter dovolj odporne, da se lahko uporabljajo na zasebnih dovoznih poteh, dvoriščih, vrtovih, v okolici stanovanjskih objektov ipd. Njihove glavne lastnosti so:

 • nizka teža, ki omogoča enostaven prevoz do gradbišča ter enostavno rokovanje z njimi pri vgradnji,
 • izredna prilagodljivost oz. fleksibilnost glede uporabe in same postavitve,
 • vgradnja v najkrajšem možnem času s pomočjo sistema pero in utor,
 • možnost direktnega tlakovanja do kanalete,
 • krožni presek, ki omogoča boljši pretok oziroma boljše hidravlične lastnosti,
 • zelo kakovosten material, ki ima visoko trajnost, saj je po eni strani zelo elastičen, po drugi strani pa praktično nezlomljiv,
 • povoznost,
 • možnost izbire barve – srebrna ali črna,
 • možnost izbire različnih tipov rešetk, ki so lahko narejene iz pocinkanega jekla, nerjavnega jekla ali recikliranega kompozita.