dela na višini

Varno opravljena višinska dela

višinska dela
Višinska dela – Delanavisini.si

Pod višinska dela uvrščamo najrazličnejša dela, ki se ne izvajajo na tleh, ampak na višini. Zaradi tega pri opravljanju takšnih del obstaja nevarnost, da bi lahko prišlo do različnih padcev in poškodb, povezanih z njimi. Prav zaradi tega je pri opravljanju takšnih del zelo pomembno poskrbeti za čim večjo varnost vseh delavcev oziroma vseh sodelujočih.

Ali lahko sami poskrbite za dovoljšno varnost?

Višinska dela zahtevajo še večji razmislek o varnosti kot druge vrste del, saj spadajo med bolj nevarna dela, pri katerih ne manjka tveganja za poškodbe. Če morate opraviti kakšno takšno delo, velja torej zelo dobro razmisliti ne le to, ali ga lahko opravite sami, ampak tudi, ali ga boste sami res lahko opravili varno. Če temu ni tako, je bolje da se tega dela ne lotevate, ampak v ta namen najamete profesionalno ekipo, ki zna poskrbeti za ustrezno varnost pri delu.

Varnost pri delu na višini

Kako poskrbeti za to, da bo delo na višini opravljeno varno? Ker se višinska dela med seboj lahko zelo razlikujejo, na to vprašanje ne obstaja enoznačen odgovor – pri vsakem takšnem delu je zato treba dobro premisliti, kako zagotoviti čim večjo varnost, pri čemer se za varovanje delavcev lahko uporabljajo različne vrvne tehnike, čelade, plezalni pasovi in druga oprema, pa tudi dvigala, odri in podobno. Vse te opreme navadno nimamo doma, zato se marsikdo v lastni režiji takšnih del loteva kar s pomočjo večje lestve, kar pa ni vedno najbolj pametno.

Izognite se poškodbam in padcem

Žal se vsako leto še vedno na tak način zgodi precej padcev, pri čemer imajo nekateri tudi precej hude posledice. Prav zaradi tega je pred kakršnim koli delom na višini res treba razmisliti, ali boste delo lahko varno opravili sami ali pa to morda ni možno. Če se vam zdi tveganje preveliko ali imate kakršne koli dvome glede varnosti oziroma ne veste, kako bi jo v danem primeru lahko najbolje zagotoviti, pokličite ekipo, ki bo znala poskrbeti za to.