Travne rešetke za odvodnjavanje

Kako kar se da učinkovito in estetsko urediti odvodnjavanje oziroma ponikanje deževnice v tla? Zelo dobro rešitev v ta namen predstavljajo tako imenovane travne rešetke. So odličnega videza, saj so prekrite s travo, hkrati pa skoznje odlično oteka vsa odvečna voda. Primerne so za različne površine, dvorišča, pa tudi za parkirišča, saj so narejene tako, da na njih lahko parkirajo avtomobili, ki pri tem ne poškodujejo travne ruše. Z njimi tako lahko lepo ozelenite vaše dvorišče in hkrati poskrbite še za odvodnjavanje.

Zakaj izbrati travne rešetke?

Odvečna voda mora nekam odteči, kar se še posebej pokaže ob večjih padavinah, ko lahko na asfaltiranem ali tlakovanem dvorišču nastajajo luže. Če namesto asfalta, tlakovcev ali kakšnega drugega podobnega materiala uporabimo travne rešetke, bo voda zlahka pronicala v tla skoznje. Kar 90 odstotkov takšne rešetke namreč predstavlja travna ruša, zaradi česar deževnica lahko neovirano ponikne v zemljo.

Prednost v primerjavi s tlakovci ali asfaltom je torej v lažjemu pronicanju deževnice v tla. Deževnica pronica enako dobro, kot če bi šlo za običajno trato. Ta popolnoma prekrije celotne rešetke, ki na zunaj tako niso vidne, zato je površina, v katero so vgrajene, videti kot lepa zelena trata. Hkrati pa rešetke utrdijo površino in zavarujejo korenine travne ruše, zaradi česar je možno na njej hoditi ali parkirati. To pa omogoča številne možnosti uporabe ter tudi estetsko zelo lepo ureditev dvorišč, parkirišč in drugih površin.

Lepo, praktično in kakovostno

Če razmišljate o ureditvi dvorišča ali pa bi na njem radi uredili parkirišča za avtomobile, potem imate v ta namen veliko različnih možnosti. Dvorišče lahko tlakujete, ga asfaltirate, prekrijete s peskom, travno rušo ali izberete kakšno drugo možnost. Vsaka možnost ima določene prednosti in katero boste izbrali, je odvisno od tega, kakšne so vaše želje in potrebe. Ne glede na to, za kakšno ureditev dvorišča se boste odločili, pa ne pozabite na to, da mora deževnica iz njega neovirano odteči in da mora biti poskrbljeno tudi za odvodnjavanje.