Tečaji športne masaže

Tečaji športne masaže so namenjeni bolj izkušenim maserjem, saj gre za nadaljevalno izobraževanje za tiste, ki želijo nadgraditi svoje znanje. Predvsem pa je takšno izobraževanje namenjeno tistim, ki se pri svojem delu srečujejo s športniki. Delo s športniki je namreč precej specifično, saj so njihovi treningi in tekme zelo intenzivni in vsakodnevni, zato potrebujejo drugačno obravnavo. Pri njih pa so žal pogoste tudi razne poškodbe, čemur je treba prilagoditi tudi terapevtske tehnike in metode. Zato je za uspešno in kakovostno športno terapevtsko obravnavo zagotovo potrebno pridobiti ustrezno dodatno znanje.

Za izkušene maserje, ki sodelujejo s športniki

Tečaji športne masaže so zasnovani kot nadgradnja znanja terapevtskih tehnik za tiste maserje, ki pri svojem delu sodelujejo s športniki. Zaradi tega je za udeležbo na omenjenih izobraževanjih skorajda nujno določeno predznanje, predvsem pa izkušnje s takšnim delom. Izobraževanje poteka dva dni in je zasnovano tako, da se na njem ponovi nekatere osnove, nato pa te postopoma nadgradi tako s teorijo kot s praktičnimi vajami. Vse skupaj tako obsega 20 ur, na izobraževanju pa se udeleženci naučijo vseh potrebnih tehnik za športno obravnavo in disfunkcijo mehkih tkiv.

Tečaji športne masaže – program

Program vodijo nadvse izkušeni predavatelji, ki se tudi sami ukvarjajo s tem področjem oziroma redno sodelujejo s športniki kot maserji, fizioterapevti, kineziologi ipd.. Program tako obsega naslednje teoretične tematike:

 • uvodni del, na katerem se udeleženci seznanijo s tem, kako sploh poteka športna obravnava in kakšne so njene specifike,
 • različne kontraindikacije in indikacije športne obravnave,
 • ponovitev anatomije mišic in sklepov, ki jo mora vsak, ki se ukvarja z obravnavo športnikov, resnično dobro in podrobno spoznati,
 • različne pripravljalne masažne tehnike za športnike,
 • tekmovalne masažne tehnike, ki so koristne za športnike,
 • vse o regeneraciji po napornih treningih ali tekmah,
 • vse o športnih poškodbah, kot so zvini, vnetna stanja, zlomi in podobno, ter o tem, kako jih omiliti, če do njih pride, predvsem pa o tem, kako jih preprečevati.

Za tem pa sledi še praktični del, pri katerem v posameznem sklopu predavatelji pokažejo športno obravnavo določenega dela telesa, pri čemer se še posebej posvetijo pravilnim tehnikam za masiranje:

 • hrbta,
 • rok,
 • nog,
 • ramen,
 • gležnjev.

Ob vsem tem se udeleženci naučijo tudi pravilnega izvajanja vaj za stabilizacijo telesa, kar je pri športnikih oziroma vseh, ki se veliko ukvarjajo s športom, bistvenega pomena tako kot preventiva kot tudi pomoč pri lajšanju težav oziroma sanaciji poškodb. Prav tako pa je del programa namenjen tudi pravilnemu izvajanju stretchinga oziroma raztezanja, ki predstavlja eno od tehnik za preprečevanje poškodb. Kot že rečeno, tečaji športne masaže trajajo dva dni, kar kljub polnemu in dodelanemu programu, na katerem se obravnava vse zgoraj naštete tematike, dopušča dovolj časa tudi za debato, vprašanja in izmenjavo mnenj ter vtisov.

Kako se prijaviti na izobraževanje?

Tečaji športne masaže potekajo v različnih terminih, ki si jih lahko ogledate na spletni strani Educational Training Slovenia. Na omenjeni spletni strani boste našli tudi vse potrebne napotke za prijavo na izobraževanje. Prijava se sicer lahko opravi:

 • prek telefona,
 • prek spleta.

Pri tem lahko že ob prijavi izbirate med različnimi možnostmi plačila in tudi možnostjo plačila na obroke. Ravno tako pa so vam prek telefona, prek spleta ali prek elektronske pošte na voljo tudi za vse dodatne informacije, ki bi vas zanimale glede izobraževanj in o tem, kako ta potekajo.