kolagen hrana

Kolagen hrana – naravna beljakovina za lepšo kožo

Ali lahko s prehrano poskrbimo za lepšo kožo? Kaj moramo jesti, da bomo na svojo kožo vplivali blagodejno in poskrbeli za to, da bo bolj zdrava? Kakšno dieto izbrati in katere hranilne ter druge snovi sploh potrebuje naša koža? Vas zanima kolagen hrana, torej prehrana, ki vsebuje to naravno beljakovino, o kateri se veliko govori v povezavi z bolj gladko in napeto kožo?

Hrana, ki ugodno vpliva na kožo

kolagen v hraniKolagen hrana predstavlja enega od tistih iskalnih pojmov, ki ga v spletni iskalnik vsak dan vpiše ogromno ljudi. Prav vse zanima, ali lahko to naravno beljakovino njihovo telo dobi tudi s prehrano in katero hrano morajo uživati, da bo njihova koža bolj gladka, napeta in mladostna. Omenjeno beljakovino, ki gotovo zelo pomembno vpliva na kožo, njeno strukturo in videz, najdemo predvsem v hrani živalskega izvora, kot so ribe, meso in jajčni beljaki, vendar pa to ni edina hrana, ki jo je priporočljivo uživati, če želimo ugodno vplivati na našo kožo.

Dejstvo je namreč, da je naše telo to beljakovino sposobno tvoriti tudi samo, vendar mora imeti na voljo vse potrebne snovi v ta namen. Zato je priporočljivo uživati naslednjo hrano:

  • pomaranče, limone, ananas in vse drugo sadje, ki vsebuje veliko vitamina C,
  • špinačo, ohrovt, brokoli in drugo zeleno zelenjavo,
  • česen,
  • školjke,
  • oreščke.

Kolagen hrana in zdrav življenjski slog

Poleg ustrezne prehrane pa je pomemben tudi zdrav življenjski slog. Le zdravo in vitalno telo je namreč sposobno tvoriti kolagen v dovolj veliki meri, zato je pomembno, da skrbimo za dovolj spanca in, redno telovadimo ali se gibamo, se izogibamo stresu ter prenehamo s kajenjem. Vse to ima velik vpliv tudi na kožo, hkrati pa je – poleg naštetega – bistveno piti tudi vsaj 2 litra tekočine na dan, da bo koža dobro hidrirana. Tako bo tudi bolj napeta in bo na njej manj gub.

Kdaj se odločiti za prehranski dodatek?

Če samo s zdravim prehranskim slogom in prehrano ne morete doseči želenih učinkov, pa lahko na svoji koži preizkusite tudi jemanje prehranskega dodatka, ki bo vašemu telesu priskrbel beljakovino, ki jo potrebuje za to, da koža ostane napeta in elastična. Prav tako pa bo pripomogel tudi k manj lomljivim lasem in nohtom.