Klasični masivni ali troslojni gotovi parketi

Kakšni parketi so najboljši, je odvisno od tega, kam jih boste namestili, kako obremenjena je površina, koliko vlage je prisotno v prostoru pa tudi od vaših želja in okusa. Zaradi tega je težko reči, kateri so najboljši, čeravno zagotovo velja, da so najbolj cenjeni še vedno tisti, ki so narejeni iz masivnega lesa. To so tako imenovani klasični ali klasični masivni parketi, ki veljajo za skoraj večne.

Našli jih boste recimo v starih meščanskih hišah, kjer imajo marsikje ohranjeno še prvotno talno oblogo, ki so jo po mnogih desetletjih uporabe le dobro pobrusili in je dobila nov sijaj. Zaradi velike debeline namreč klasične masivne lesene obloge omogočajo večkratno brušenje, s čimer lahko talno oblogo uspešno obnovimo na relativno enostaven način. Včasih sta bila brušenje in ponovno lakiranje zahtevni opravili, s sodobnimi pripomočki pa je vse skupaj veliko lažje in manj zahtevno.

Tudi v sodobnih hišah se vedno več ljudi odloča za klasično masivno oziroma leseno talno oblogo. Ta namreč prostorom daje občutek domačnosti, poleg tega pa je les naraven material, ki ga še posebej cenijo tisti, ki imajo radi naravo. Zaradi tega se zanj odločajo predvsem lastniki ekoloških hiš, pa tudi tisti, ki veliko dajo na vrhunske materiale, kakršen masiven les zagotovo je.

Po drugi strani pa marsikdo spoznava, da takšna masivna klasika zanj ni prava rešitev, saj so danes na voljo tudi odlični trislojni gotovi parketi, ki so videti lepo, imajo zgornjo plast iz masivnega lesa in so izredno odporni, hkrati pa so cenejši od masivnih. V primeru, da ne veste, kaj bi izbrali, si je obe možnosti najbolje ogledati v živo ter tako presoditi, kaj bi bilo najbolje za vas. Poleg obeh naštetih možnostih imate seveda na voljo še različne druge vrste parketa ter tudi drugih talnih oblog, kakršna je v zadnjem času izjemno priljubljen vinil. Zaradi tega je v primeru, da izbirate ustrezno oblogo za vaša tla, najbolje obiskati salon, ki vam ponuja veliko izbiro.