plc siemens

Ali je PLC programiranje težko?

plc programiranjePLC programiranje je nujno potrebno za krmiljenje avtomatiziranih procesov v industriji in povsod drugje. Kako težko se ga je naučiti in za kako zahtevno delo gre? Kje sploh lahko nekdo, ki ga to področje zanima, dobi vse potrebno znanje? Ali se je možno krmiljenja naučiti kar doma in pridobiti osnove s pomočjo interneta? Ali morda obstajajo tudi kakšni tečaji s tega področja, za kakšna izobraževanja gre in ali so namenjena tudi čistim začetnikom?

PLC programiranje za začetnike

Vsak, ki danes obvlada PLC programiranje, je moral enkrat začeti z njimi kot popoln začetnik, ki s tega področja ni imel nobenega znanja. A sčasoma se je njegovo znanje izboljšalo, tako da ni obvladal več le osnov, ampak se je znal spopadati tudi s krmiljenjem bolj zahtevnih procesov. Ker je takšno delo zelo iskano in ker avtomatizacija postaja vedno pomembnejši del industrije, marsikoga zanima, kje bi se lahko naučil krmiljenja.

Nekdo, ki je čisti začetnik na tem področju, lahko sicer najde veliko uporabnih informacij tudi na internetu, kjer se lahko seznani s tem, kaj krmiljenje sploh je in kako poteka ter kakšna oprema se uporablja v ta namen, vendar pa to za začetek samostojnega dela običajno ni dovolj. Teoretično znanje je namreč nekaj drugega kot praksa, zato je treba svoje znanje nadgraditi predvsem s konkretnimi praktičnimi primeri oziroma z delom v praksi.

Nakup krmilnika LOGO!

siemens plc programiranjeEna od dobrih možnosti za vse, ki jih zanima PLC programiranje, je nakup najbolj enostavnega krmilnika LOGO!. Z njegovo pomočjo se lahko začetniki na tem področju tudi v praksi seznanijo z uporabo krmilnika oziroma samim krmiljenjem procesov ter vidijo, kako vse skupaj poteka. Omenjeni krmilnik je enostavno uporabljati, zato vam bo z njim gotovo uspelo avtomatizirati vsaj kakšen manj kompleksen proces. Za začetnike dobro idejo predstavlja avtomatizacija procesov doma, torej ureditev tako imenovanega pametnega doma, kar je možno doseči prav s pomočjo omenjenega krmilnika. Na tak način lahko torej čisti začetnik dobi kar nekaj izkušenj.

Udeležba na tečaju krmiljenja

Za tiste, ki bi se radi s krmiljenjem seznanili bolj sistematično, pa so za začetnike na voljo tudi tečaji oziroma izobraževanja. Na njih boste obravnavali PLC programiranje vse od spoznave naprav, ki se jih v ta namen uporablja, do njihove uporabe ter priprave okolja za krmiljenje, na koncu pa se boste naučili tudi samostojne avtomatizacije bolj enostavnih procesov. Na tej stopnji boste že imeli nekaj praktičnega znanja, ki ga nato lahko še nadgradite z nadaljevalnimi tečaji.