Izbira grelnika

Spoznajte vrste, prednosti in nameščanje električnega radiatorja

Spoznajte vrste, prednosti in nameščanje električnega radiatorja

Če svoj dom ali katere druge prostore ogrevate z električnim radiatorjem, dobro veste, da takšna naprava za ogrevanje lahko uporabnikom ponudi zelo veliko prednosti. Med drugim omogoča nizko ceno investicije, hitro in preprosto montažo.

Varčni električni radiatorji so odlična izbira za ogrevanje manjših stanovanj in počitniških hišk. Pogosto so izvrsten dodatek za že obstoječe ogrevanje v sobah, kjer ogrevanje ni urejeno. V tem primeru temperaturo prostora lahko dvignete na želeno raven. A če želite, da vam bo radiator na elektriko res služil kar se da najučinkoviteje, ga boste morali primerno namestiti v prostor.

Izbira prave vrste radiatorja na elektriko

Pri izbiri novega električnega radiatorja boste morali posebno pozornost nameniti kar nekaj lastnostim. To so velikost, tip električnega radiatorja, poraba električne energije, videz, način nameščanja, varnostna tipala, način priklopa, prijaznost do okolja, mesto, namestitve, cena.

Elektricni Radiatorji - Glamox, Vigo, Radialight
https://silenos-ogrevanje.si/shop/

Za ogrevanje manjših prostor so ustrezna izbira varčni električni radiatorji z močjo 500 W. Za prostor, ki je velik 25 kvadratnih metrov, je dovolj dobra izbira radiator z močjo 2000 W, za prostore, ki so večji od 50 kvadratnih metrov, pa lahko izberete radiator na elektriko moči, ki je večja od 4000 W.

Ustrezno nameščanje električnih radiatorjev

Varčni električni radiatorji lahko na izjemno učinkovit ogrevajo najrazličnejše prostore. Ob tem pa morate seveda upoštevati nekaj povsem preprostih pravil, ki poskrbijo za prihranek električne energije, denarja in za zmanjšanje vpliva na okolje.

Električni radiator je najbolj optimalno postaviti pod okno. S tem omogočite segrevanje hladnega zraka, ki se spušča z okenskih površin, prav tako se učinkovito izognete pasu hladnega zraka pri tleh.

Pomembno je, da varčni električni radiatorji niso zakriti s pohištvom. V nasprotnem primeru je kroženje toplote po prostoru ovirano. Če želite dovolj dobro ogreti večji prostor, je pametno uporabiti več virov toplote. Zapomnite si, da več manjših radiatorjev na elektriko omogoči bolj enakomerno ogrevanje kot pa en močnejši.

Če so varčni električni radiatorji nameščeni na steno, je treba paziti, da so vsaj 10 centimetrov od tal, prav tako morate napravam omogočiti 10 centimetrov prostora površine pred drugimi predmeti, na primer pred sedežno garnituro.

Vzdrževanje radiatorjev na elektriko

Varčni električni radiatorji se morajo obvezno na vsake toliko časa temeljito očistiti. Pred čiščenjem je v povezavi z vzdrževanjem pametno prebrati navodila in opozorila proizvajalca naprave. Servis ali popravilo pa je vsekakor najbolje prepustiti pooblaščenemu izvajalcu.

Pomembno je poudariti tudi to, da predelave električnih radiatorjev v nobenem primeru niso dovoljene. To je namreč lahko izjemno škodljivo pa tudi nevarno opravilo. Ker notranjost takšne vrste naprave za ogrevanje praviloma ne vsebuje nobenih delov, ki so potrebni za vzdrževanje, naprave ne odpirajte po nepotrebnem.

Pred čiščenjem se morajo varčni električni radiatorji nujno izklopiti iz električnega omrežja. Nato je treba počakati, da se naprava povsem ohladi. Šele po tem se lahko očisti – najbolje kar s suho in mehko krpo. Prah na cevnih pregibih je najbolje odstraniti kar s pomočjo sesalnika za prah ali mehkega čopiča. V nobenem primeru električnega radiatorja ne čistite z agresivnimi sredstvi za čiščenje. V nasprotnem primeru lahko hitro poškodujete ohišje, morda celo celotno delovanje.