izpadanje las

Razlogi za izpadanje las – hormoni, stres, pomanjkanje kolagena …

Kakšni so najpogostejši razlogi za izpadanje las? Čeprav na to lahko vplivajo tudi različne bolezni, pa v večini primerov na srečo ne gre zanje, ampak za vzroke, ki jih je s pravim pristopom in nekaj potrpežljivosti možno odpraviti. Ti vzroki so lahko sicer zelo raznoliki, zato mora vsak sam pri sebi razmisliti, kateri dejavnik bi bil lahko v njegovem življenju tisti, ki najbolj vpliva na to težavo. Zagotovo pa se te težave ne rešuje pri frizerju ali z uporabo kakšnih šamponov ali drugih sredstev, saj se vzrok skriva znotraj telesa.rast las

Uporaba preveč agresivnih barv ali šamponov

Danes za nego las obstajajo številni izdelki, žal pa so nekateri med njimi tudi med razlogi za izpadanje las. Preveč agresivni izdelki za nego las, predvsem nekatere barve, lahko povzročijo težave z lasmi, kar velja še posebej v primeru, če jih uporabljamo prepogosto. Enako velja za nekatere šampone, zato je zelo pomembno, da lase negujemo s čim bolj naravnimi izdelki in izbiramo nežna sredstva za njihovo nego, ki nimajo negativnim vplivov na samo lasišče ali na lasne korenine. V primeru težav pa je sploh pomembno takoj prenehati z uporabo takšnih agresivnih izdelkov.

Hormonske spremembe in neravnovesje

Med pomembnimi razlogi za izpadanje las so hormoni oziroma njihovo neravnovesje. Do hormonskega ravnovesja lahko pride iz različnih vzrokov, vsekakor pa vsako takšno neravnovesje na telo ne vpliva najbolje. Zaradi tega je prisotno tudi slabo počutje, lahko pa se pojavijo tudi različni drugi simptomi, ki kažejo na to, da je hormone treba spraviti v red. Takšne težave se lahko recimo pojavijo pri nepravilnem delovanju ščitnice, pri čemer je nujno treba obiskati zdravnika. Če pa gre za blage težave s hormonskim neravnovesjem, je stanje možno izboljšati tudi na naraven način, in sicer za to lahko poskrbijo:

  • zdrav življenjski slog,
  • zdrava prehrana z dovolj vitamini, minerali in beljakovinami,
  • uživanje dovoljšne količine hrane, ki vsebuje omega 3 maščobne kisline oziroma njihovo uživanje v obliki prehranskega dodatka,
  • izogibanje kavi, cigaretam in alkoholu,
  • izogibanje sladkorju in sladkim pijačam,
  • izogibanje stresu,
  • dovolj počitka in spanca.

Pomanjkanje železa v telesu

Tudi zaradi pomanjkanja železa lahko lasje začnejo izpadati. To je namreč lahko eden od simptomov, da telo železa nima na razpolago dovolj. Če opažate, da se to dogaja tudi vam, poskrbite za dovoljšen vnos železa v obliki hrane (mesa in zelene listne zelenjave) ali ustreznega prehranskega dodatka. Lahko opravite tudi krvne preiskave, s katerimi vam bodo izmerili vrednost hemoglobina v krvi. Za boljšo absorpcijo železa in njegovo večjo učinkovitost pa je smiselno poskrbeti tudi za dovoljšno količino nekaterih vitaminov, kot so:

  • D3,
  • K2,
  • C.

Pomanjkanje kolagena

Čeprav so razlogi za izpadanje las lahko zelo različni, pa se velikokrat izkaže, da osebam, ki imajo takšne težave, navadno močno primanjkuje beljakovine kolagen, saj z leti njegova količina v telesu postopoma vedno bolj upade – telo ga namreč po določeni starosti namreč ni možno več tako aktivno samo tvoriti, kar je tudi eden od razlogov, zakaj se struktura las s staranjem spreminja in zakaj lasje sčasoma začnejo nekoliko izgubljati svoj mladostni lesk. Beljakovina kolagen namreč predstavlja enega od osnovnih gradnikov las in njihovih korenin, zato brez nje lasje postanejo bolj krhki, tanjši, lomljivi in bolj izpadajo. Veliko zanje lahko naredimo z jemanjem prehranskega dodatka kolagen, ki poskrbi za okrepitev lasnih korenin na naraven način.