Linijsko odvodnjavanje

Pri novogradnjah je nujno tudi odvodnjavanje

Gradite oziroma zidate novo hišo? Ali pa šele načrtujete novogradnjo oziroma premišljujete, kaj vse je treba urediti na parceli, kjer bo stala? Ali pa ste novogradnjo že zgradili, sedaj pa je treba urediti še okolico? Potem nikar ne pozabite na odvodnjavanje! Tega je treba vsekakor urediti, saj s tem zavarujete svojo lastnino pred meteorno vodo, ki vam lahko povzroči znatno škodo, če pride oziroma odteče tja, kamor ne bi smela.

Kakšno škodo lahko povzroči meteorna voda?


Meteorna voda vam lahko poplavi vrt ali dvorišče oziroma celo zalije objekt. Pri tem je lahko poškodovana ne le okolica, ampak tudi recimo vaše vozilo, ki je parkirano na dvorišču, meteorna voda lahko poškoduje tlakovce, zelenico, teraso itd. V tem primeru pa se lahko težave pojavijo tudi na zunanjosti objekta, saj se zaradi vlage lahko na fasadi oziroma na zidu pojavijo madeži vlage oziroma plesen, kar je treba sanirati, če ne želimo imeti še dodatnih problemov z njo.

V kolikor pa meteorna voda zalije notranjost, recimo kletne prostore, pa so težave še veliko večje. V tem primeru jo je treba izčrpati iz kleti, kar je v resnici še najmanjši problem. Veliko večja težava je, da meteorna voda lahko poškoduje vse predmete, ki jih imate shranjene v kleti – recimo peč, s katero se ogrevate, poleg tega pa s seboj prinese ogromno materiala – smeti, blata, zemlje, peska, vej, listja itd., kar se lahko znajde tudi v vaši kleti.

Vse to je treba očistiti, kar je naporno opravilo, še težje pa se je znebiti vlage, ki se zažre globoko v zidove in tla. Treba je poskrbeti za izsuševanje, ki je drag in žal ne vedno uspešen postopek. Če izsuševanje ni uspešno ali zanj ni dobro poskrbljeno, lahko vlaga postane velik problem. Zaradi nje se lahko pojavi tudi plesen, ki se jo je dolgoročno težko znebiti.

Kako preprečiti težave, ki jih povzroča meteorna voda?

Vse te težave pa lahko prepreči odvodnjavanje, zato je treba že pri načrtovanju vsakega novega objekta ali hiše razmišljati tudi o njem. Pri tem vam lahko pomaga projektant, ki bo naredil načrt in poskrbel za to, da bo vsa meteorna voda varno odtekla stran od vaše hiše oziroma ne bo povzročala nobene škode ne na vaši lastnini oziroma parceli ne kjerkoli drugje.