Parket je lep, a kako poskrbeti, da tak tudi ostane?

Parket je lep, saj gre za čudovito in naravno leseno talno oblogo, vendar pa se marsikdo sprašuje, kako ga ohraniti takšnega. Marsikoga zelo skrbi, kako se bodo na njem poznale sledi obrabe, različne poškodbe, morda madeži in za kako občutljivo talno oblogo gre. Za kakšno vrsto se odločiti, da bo ta čim bolj odporna, kako jo zaščititi in kako poskrbeti za čim bolj primerno vzdrževanje in s tem tudi čim daljšo življenjsko dobo?

Odpornost naravnega lesa

Parket je talna obloga iz naravnega lesa. Vendar pa je treba vedeti, da je takšna lesena talna obloga veliko bolj odporna kot naravni les, saj je primerno obdelan že v tovarni, nato pa ga lahko še dodatno zaščitimo z lakom ali oljem ter tako poskrbimo za odlično zaščito. Če je les tako zaščiten, je veliko bolj odporen in bolje prenaša vse zunanje dejavnike, pa tudi obrabo. Prav zaradi tega je Parketpri izbiri lesene talne obloge bistvenega pomena to:

  • za kakšno vrsto se odločimo,
  • v kateri kakovostni razred spada določena vrsta,
  • iz kakšnega lesa je narejena,
  • kako je les obdelan,
  • kakšno vrsto zaščite izberemo.

Zaščita in vzdrževanje

talne obloge - parketiKot že rečeno, je treba parket primerno zaščititi. Pri tem so danes na voljo zelo kakovostne vrste olj in lakov, ki to omogočajo. Za katero vrsto zaščite se bomo odločili, je odvisno od številnih dejavnikov, vsekakor pa tako lak kot olje nudita zelo dobro zaščito. Pri oljenju je glavna prednost predvsem ta, da lahko posamezno deščico sami zbrusite, ko na njej nastane madež ali poškodba, ter jo nato na novo naoljite, medtem ko je pri laku v primeru poškodb treba pobrusiti tla v celotnem prostoru ter jih na novo prelakirati. Po drugi strani pa lak kot zaščita brez težav zdrži več let, medtem ko oljene talne obloge zahtevajo nekaj več vzdrževanja. Na vsaki dve leti jih je namreč priporočljivo ponovno naoljiti, s čimer se ohrani enaka raven zaščite, kot jo je talna obloga imela takrat, ko je bila položena.