bolečine v sklepih

Kaj lahko naredite za zdrave sklepe?

Aktivnost pa je za zdravje ključnega pomena, pripomore pa tudi k boljšemu počutju. Za zdrave sklepe je pametno poskrbeti, saj se brez njih ne moremo sproščeno gibati in ostati aktivni. Če se ne gibamo dovolj, se ne bomo dobro počutili, prav tako pa gibanje blagodejno vpliva tudi na naše telo in zdravje. Na žalost pa se pri marsikom pri določeni starosti pojavijo tudi težave s sklepi, zaradi katerih se giba še manj, kot bi se lahko, saj mu gibanje povzroča bolečine ali druge probleme. Kako to preprečiti in poskrbeti, da se boste lahko gibali brez težav in ostali aktivni v prav vseh življenjskih obdobjih, tudi v starosti?

Ostanite aktivni in zdravi

kolagen za zdrave sklepe brez bolečinGibanje oziroma aktivnost je vsekakor zelo pomembna za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. Paradoksalno pa lahko zanjo v dovoljšni meri poskrbimo le, če smo zdravi in se dobro počutimo – če imamo zdrave sklepe, zagotovo lažje ostanemo aktivni, če pa imamo z njimi težave, se bomo manj gibali ali gibanju celo izogibali, več časa pa bomo presedeli, kar za naše telo ni najbolje. V kolikor hočemo poskrbeti za to, da ostanemo aktivni in zdravi, moramo skrbeti tudi za ohranjanje svoje zmožnosti gibanja. Pri tem je pomembno:

  • da celo življenje skrbimo za ohranjanje kondicije,
  • da se redno gibamo v skladu s svojimi zmožnostmi,
  • da skrbimo za močne mišice,
  • da ne izbiramo športov in aktivnosti, ki so tvegani za poškodbe,
  • da pazimo na ustrezno telesno težo,
  • da se prehranjujemo čim bolj zdravo,
  • da skrbimo za zdrave sklepe.

Kako ohraniti zdrave sklepe?

kosti in sklepiV mladosti običajno za zdrave sklepe ni treba narediti veliko, a hitro pride čas, ko občutimo, da z njimi ni vse v najlepšem redu. To je lahko posledica preobremenitve, obrabe ali poškodbe oziroma starostnih sprememb, ki so žal nekaj popolnoma normalnega. Sklepni hrustanec (pa tudi vezno tkivo) z leti namreč postaja vedno manj prožen, zaradi česar tudi težje prenaša različne obremenitve oziroma že manjše obremenitve zanj postajajo vse težje. Prav to je poleg morebitnih poprejšnjih poškodb največkrat glavni vzrok za težave s sklepi.

Hkrati pa z leti svojo moč izgubljajo tudi mišice, zato ne morejo več tako dobro varovati sklepov pred morebitnimi obremenitvami ali poškodbami. Poleg tega jih dodatno lahko obremeni tudi prevelika telesna teža ali pretirana aktivnost – ta mora biti zmerna in prilagojena našim zmožnostim. Hkrati pa je treba narediti vse, da ohranimo prožnost sklepnega hrustanca v čim večji meri, pri čemer nam lahko zelo koristi kolagen, ki predstavlja eno od tistih naravnih snovi, ki jo naše telo enostavno nujno potrebuje, če želi ostati vitalno in zmožnost gibanja.

Kako kolagen vpliva na prožnost sklepnega hrustanca?

Če želimo razumeti, kako kolagen vpliva na prožnost sklepnega hrustanca, moramo najprej vedeti, da je popolnoma naravno, da ta z leti postaja manj prožen. Za njegovo prožnost namreč v veliki meri skrbi prav kolagen, katerega količina pa v telesu od mladosti dalje postaja vedno manjša. To je tudi eden od razlogov za manjšo prožnost sklepnega hrustanca, kar je popolnoma naraven proces. Če hočemo ta proces preprečiti, moramo telesu zagotoviti dovolj kolagena.

Kako telesu zagotoviti dovolj kolagena?

Kolagen–NM hidro kolagen, 28 dnevnih doz
Kolagen–NM hidro kolagen, 28 dnevnih doz

Telesu lahko kolagen zagotovimo s prehrano, še lažje pa s pomočjo izbranega in kakovostnega prehranskega dodatka, v katerem je kakovostne kolagen skupaj s kolagenskimi peptidi, ki poskrbijo za to, da se lahko kolagen v telesu začne aktivno proizvajati. Torej ga ne bomo vnesli v telo le s pomočjo prehranskega dodatka, ampak bomo z njim hkrati telesu omogočili, da samo začne aktivno proizvajati kolagen.

Na tak način lahko enostavno poskrbimo za to, da bo imelo telo na razpolago dovolj kolagena in da bo tako tudi naš sklepni hrustanec mnogo bolj prožen in z njim ne bomo imeli nobenih težav ne pri gibanju ne pri kakšnih drugih aktivnostih. Tako se bomo lažje gibali in bomo lažje ostali aktivni, lažje bomo opravljali vsakodnevne dejavnosti, hodili na sprehode, kolesarili, plavali ali počeli karkoli že želimo početi. S pomočjo kolagena v obliki prehranskega dodatka lahko torej poskrbimo tako za zdrave sklepe kot za ohranjanje zdravja in boljšega počutja s pomočjo gibanja in rekreacije.

Jemanje je priporočljivo tudi po operacijah

Kolagen pa lahko pomaga tudi pri okrevanju po operacijah oziroma v času rehabilitacije po poškodbah. V tistem času je namreč treba poskrbeti, da se vezno tkivo čim prej zaceli, pri čemer ima  kolagen pomembno vlogo. Zato ga je priporočljivo začeti jemati tudi v takšnih primerih in si tako povečati možnosti za čimprejšnje okrevanje.